Lojistikte Yük istifleme, lojistikte önemli bir konu… Bu konuyla alakalı güvenli istiflemenin nasıl yapılacağı, hangi yüklerin istiflenip hangilerinin istiflenemeyeceği, ve bu farklı tip yükler arasında fiyat farkının olup olmadığı gibi merak edilen pek çok detay mevcut. Siz de istifleme ile alakalı bunlar gibi konuları merak ediyorsanız, ihtiyacınız olan tüm bilgileri yazının geri kalanında bulabilirsiniz.
Lojistikte Yük İstifleme, basit bir şekilde, bir yerden başka bir yere aktarılacak olan yüklerin kendi aralarında ya da başka yüklerle bir arada üst üste olacak şekilde konumlandırılmasıdır. İstifleme, lojistik operasyonlarda taşınacak ürünleri konumlandırırken -eğer ürünler bu işleme müsaitse- sıklıkla tercih edilen bir yöntemdir.
Yüklerin istiflenmesi sürecinde dikkat edilmesi gereken belli başlı hususlar arasından öne çıkanlar, şu şekilde sıralanabilir;
Eğer bir yük kendi türünden yüklerle veya diğer tip ürünler ile üst üste bir arada konumlandırılabiliyorsa, bu, istiflenebilir yük olduğunu gösterir. Aksi durumda ise, yani yük üst herhangi başka bir yük ile üste birlikte taşınmaya müsait değilse, bu durumda istiflenemez yük olur.
İstiflenebilir ve istiflenemez yük ayrımı, temel olarak lojistik sürecin daha güvenli bir şekilde ilerlemesi, ürünlerin ve/veya taşıyıcıların zarar görmemesi adına yapılır.
Lojistikte İstiflenemez yüklere birkaç örnek verecek olursak temel olarak şu yük kategorilerini sayabiliriz:
İthalat yüklerinde, yükün özel durumu haricinde, istifleme konusunda son karar gönderici, yani ihracatçı firmaya aittir.
Denizyolu taşımacılığında navlun fiyatını belirlerken göz önüne alınan kriterlerden bir tanesi de yükün istiflenebilir olup olmamasıdır. Zira yükün istiflenebilir olması, konteynerin iç hacminden daha fazla yararlanılabileceği anlamına geleceğinden, istiflenemeyen yükler daha maliyetli olabilmektedir.Arkas Lojistik Dijital platformu Shipeedy.com’dan Hemen Lojistik Navlun maliyetini öğrenin!